Midden in het centrum van Gent vind je de majestueuze Sint-Baafskathedraal die bezoekers van ver intrigeert, al is het maar vanwege het mysterie dat ontstaat rond het ontbrekende paneel van het beroemde altaarstuk “Rechtvaardige rechters”.
Van kerk tot kathedraal
De huidige kerk dateert uit het begin van de 16e eeuw. Er stond echter al sinds het jaar 942 een kerk op dezelfde grond, gewijd aan de heilige Johannes de Doper, gevolgd door een Romaanse kerk in de 12e eeuw.
Toen in 1536 de Sint-Baafsabdij op bevel van Keizer Karel V werd opgeheven, werden de abt en de monniken geseculariseerd en kregen ze de titel van kanunnik. Hun kapittel werd overgebracht naar de Sint-Janskerk, die voortaan Sint-Baafskerk heette.
In 1559 werd het bisdom Gent opgericht, waarbij de kerk de Sint-Baafskathedraal werd.
Het Gentse altaarstuk “Lam Gods”
Het schilderij van het altaarstuk, oorspronkelijk begonnen door Hubert Van Eyck en afgemaakt door zijn broer Jan Van Eyck, werd in 1432 naar de kathedraal gebracht. Het bestaat uit 12 verschillende panelen, elk met een eigen naam en decor. Het altaarstuk bevindt zich momenteel in de Sacramentskapel en de geschiedenis ervan is er een van intriges en diefstal.
Het onderste linkerpaneel, met de “Rechtvaardige rechters”, is tot op de dag van vandaag nog steeds zoek. Je kan momenteel alleen een kopie van dit paneel zien in de Sint-Baafskathedraal. Het werd gestolen in de nacht van 10 april 1934, mogelijk door de Belg Arsène Goedertier. Op het paneel was een briefje in het Frans achtergelaten, waarin stond dat het schilderij uit Berlijn was meegenomen door het verdrag van Versailles. Dit is een verwijzing naar de diefstal van het schilderij door de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog, die je kan zien in de film “The Monuments Men” met beroemde acteurs als George Clooney, Matt Damon en Bill Murray.
Er werd losgeld geëist en in totaal waren er 11 brieven van correspondentie tussen de dief en de overheid, wat leidde tot de goodwill van de dief door een van de twee paneeldelen terug te geven, met de heilige Johannes de Doper.
Op zijn sterfbed verklaarde de zelfverklaarde dief Arsène dat hij de locatie van het paneel “Rechtvaardige rechters” mee zou nemen naar zijn graf. De enige aanwijzing die hij gaf, werd gevonden in de lade van zijn slaapkamer, met de woorden “Het rust op een plek waar noch ik, noch iemand anders, het kan meenemen zonder de aandacht van het publiek te wekken.” In de loop der jaren zijn er verschillende dure zoektochten uitgevoerd in de stad Gent en tot op de dag van vandaag is er officieel nog steeds één agent die is toegewijd aan de diefstal van dit altaarstuk.
Binnen in de Sint-Baafskathedraal
De kathedraal geeft van buiten een kleinere indruk, maar herbergt enkele verrassingen vanbinnen. Er zijn verschillende kapellen gebouwd en je kunt er zelfs een souvenirwinkel vinden. Af en toe zijn er koren die de zalen vullen met warmte en liefde. Naast het “Lam Gods” zijn er nog veel meer kunstwerken om te bewonderen. Geniet van enkele van de foto’s die we binnen hebben gemaakt. Voor het volledige album kun je altijd onze Instagram-pagina bekijken.